Ondanks slappe zomer verwacht Primark meer winst

0
16

Na een sterk herstel eerder dit jaar moet modeketen Primark afrekenen met tegenvallende verkopen tijdens de zomermaanden, voornamelijk als gevolg van de gezondheidscrisis. De retailer kampt ook met vertragingen in de bevoorradingsketen.

Begin juli kon prijsvechter Primark nog uitpakken met meer dan uitstekende cijfers voor het derde kwartaal van z’n gebroken boekjaar, maar de afgelopen zomermaanden daalde de omzet met zowat een kwart, waarschuwt de retailer. Daardoor zal de omzet voor het volledige vierde kwartaal – dat eindigt op 18 september – naar verwachting 17% lager uitkomen dan twee jaar geleden.
 

Eén van de oorzaken is de zogenaamde ‘pingdemie’ in Groot-Brittannië: een groot aantal mensen moest in zelfisolatie nadat ze van de app van de National Health Service een bericht (‘ping’) ontvingen omdat ze mogelijk contact hadden met een besmet persoon. Ook elders in Europa zagen de Primark-winkels minder klanten, als gevolg van reisbeperkingen en de invoering van de coronapas in Frankrijk.
 

Toch zal de lagere omzet niet leiden tot een lagere winst, aldus Primark. Integendeel, dankzij kostenverlagingen zal de operationele winst hoger uitvallen. Het bedrijf houdt ook lagere voorraden aan. De moderetailer meldt wel verstoringen in de aanvoer van de wintercollecties. Zoals bekend zijn er momenteel capaciteitsproblemen bij het containervervoer per schip. Die zullen echter niet leiden tot lege rekken: de vertragingen zouden beperkt blijven tot hooguit enkele weken.

Vorig artikelKom jij meebouwen aan het RetailDetail groeiverhaal?
Volgend artikelAlipay in mootjes gehakt door Chinese overheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here