Bakker is voortaan knelpuntberoep

0
111

De Vlaamse lijst van beroepen in de knelpuntberoepen telt vier nieuwkomers. Dat heeft Vlaams minister van Werkgelegenheid en Economie Hilde Crevits (CD&V) op 11 mei bekendgemaakt. De dynamische lijst van knelpuntberoepen bevat 22 beroepen waarvoor werkgevers een persoon van buiten de EU kunnen aanwerven. De lijst is twee jaar geldig.

Wat de economische migratie betreft, is deze lijst strikter dan de VDAB-lijst. De update omvat vier nieuwe beroepen: bakker-patissier, rigger-monteerder, monteur van elektronische producten en insteller-bediener van CNC-werktuigmachines.

De kwaliteitskrant DS zocht naar wat achtergrond voor dit fenomeen is. Waarom zijn er bakkers tekort? bij Bakkers Vlaanderen legden ze het als volgt ui: “Onze sector heeft een negatief imago,” verklaart directeur Bruno Kuylen. “Onze opleidingen zitten nog steeds vol, maar veel afgestudeerde bakkers en banketbakkers zijn niet van plan om een eigen bakkerij te openen, ze kiezen voor een ander segment (b.v. chocolade) of stappen helemaal uit de bakkerijwereld omdat hun partner dit niet ziet zitten. Maar er zijn dan weer tal van jonge bakkers die een nieuwe weg bewandelen. Ze richten zich bijvoorbeeld op de productie van zuurdesembrood. Het gaat daarbij vooral om “authenticiteit”, meent de culinaire redactie. Anderzijds kiezen zeker niet alle mensen voor ambachtelijk en authentiek brood. In 2017 werd zelfs de helft van de broden in de supermarkten verkocht. “En de kwaliteit van dit brood nam de afgelopen jaren ook sterk toe!”, weet Bruno Kuylen!

The post Bakker is voortaan knelpuntberoep appeared first on B&B/P&P, Professioneel magazine voor de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider.

Vorig artikelOnderneemster aan het woord –> Karen Depoorter (Callas Confiture): “Je bent tegelijk de sterkste en de zwakste schakel van je bedrijf”
Volgend artikelHoe maak je patisserie gezonder?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here