Bewolkt met klein streepje zon tussendoor, maar nu nood aan garanties

0
84

Woensdag kwam het Overlegcomité opnieuw samen om de Paaspauze te evalueren en over een heropening van de horeca te beslissen. Achteraf werd bekendgemaakt dat op zaterdag 8 mei de buitenhoreca mag heropstarten. De voorwaarden hiervoor worden eind april afgeklopt. Op langere termijn werd beslist dat de horeca binnen weer open zal mogen, van zodra het aantal patiënten op intensieve zorgen sterk gedaald is en zo goed als alle 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd zijn. Hiervoor mikt men op begin juni.

De beslissing die de voorbije dagen de gemoederen hoog liet oplopen, de heropening van de terrassen, werd zonet door het Overlegcomité voorzichtig gepland op 8 mei. Al blijft het wachten op duurzaam perspectief, iets wat de horecaondernemers niet verdienen na zo’n lange verplichte sluiting. “Ons gevoel na de bekendmaking van de beslissingen, is zoals het weer vandaag: bewolkt met een klein streepje zon tussendoor. Want we hadden liever op 1 mei binnen en buiten kunnen openen. Na 200 dagen zullen de horecaondernemers op 8 mei, als de cijfers positief evolueren en vaccinatie vaart maakt, opnieuw mensen kunnen ontvangen op hun terras. Daartegenover moeten de door ons gevraagde garanties op behoud van steunmaatregelen staan, zoals bij takeaway, omwille van het capaciteitsverlies en de relancemaatregelen zoals o.a. de btw-verlaging en RSZ-korting. Dat er op vlak van
vaccinaties en steun een versnelling hoger moet worden geschakeld om onze horeca deze crisis te laten overleven, is een understatement”, zegt CEO Matthias De Caluwe.Voor Horeca Vlaanderen bleef de heropening van de volledige horeca steeds prioritair. Dat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames dit voorlopig niet toelaten, moet een signaal vormen om een versnelling hoger te schakelen in het vaccinatieplan, alsook in de steun voor de sector. Tegen 8 mei zal de horecasector meer dan 9 miljard euro omzetverlies gedraaid hebben sinds 14 maart 2020. De opening van de buitenhoreca moet een tijdelijke tussenfase zijn, die snel opgevolgd moet worden door de binnenruimten.

Matthias De Caluwe: Omwille van het capaciteitsverlies is enkel ondernemen op de terrassen zonder steunmaatregelen quasi onmogelijk. We willen zeker een partner in handhaving zijn, maar dan moet de steun, zoals nu bij takeaway, dus behouden blijven. Na zo’n immens lange sluiting mag er over extra ondersteuning voor de horeca eigenlijk geen punt van discussie meer zijn. Aangezien de anderhalve-meter economie nog even de realiteit zal zijn. Onder meer een tijdelijke btw-verlaging, RSZ-kortingen en de andere maatregelen uit ons Horeca Reboostpakket zijn cruciaal. Om de horeca deze crisis te laten overleven. Want we kunnen onmogelijk toestaan dat de levenswerken van onze horecaondernemers verwoest worden door deze
overmachtssituatie.”

We geven hieronder een opsomming mee van wat werd beslist op het Overlegcomité, mits de cijfers op intensieve zorgen dit toelaten en de vaccinaties vlot verlopen.

Maatregelen die van kracht gaan op maandag 19 april 2021:

  • het reisverbod wordt opgeheven en de grenzen gaan opnieuw open,
  • ook de scholen kunnen heropstarten, al blijft onderwijs op afstand voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs van kracht.

Maatregelen die van kracht gaan op maandag 26 april 2021:

  • de buitenbubbel wordt opnieuw vergroot van 4 naar 10 personen,
  • niet-essentiële winkels moeten niet langer op afspraak werken,
  • niet-medische contactberoepen kunnen opnieuw heropstarten.

Maatregelen die van kracht gaan op zaterdag 8 mei 2021:

  • horeca kan gedeeltelijk heropstarten met voorlopig enkel de terrassen,
  • de avondklok wordt vervangen door een samenscholingsverbod van maximaal 3 personen of je huishouden tussen middernacht en 5 uur,
  • binnenshuis mag je twee knuffelcontacten ontvangen in plaats van één.

Aan welke voorwaarden en richtlijnen de terrassen kunnen heropstarten, wat net gedefinieerd wordt als een terras en met welke steun dit gecombineerd kan worden, is momenteel nog niet geweten. We houden de vinger aan de pols, ijveren voor snelle opheldering en berichten je onmiddellijk bij meer nieuws. Intussen lopen de onderhandelingen over de steunmaatregelen bij heropstart en het sectorprotocol voort. Van zodra dit meer concreet is, brengen we je op de hoogte van de beslissingen.

Vorig artikelDeze Brusselse start-up vergroent de textielindustrie met hoogtechnologische slimme naaigarens: “Al die investeringsrondes zijn vooral heel slopend”
Volgend artikelProeffabriek ‘Huis van de Chocolade’ opent najaar 2021 de deuren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here