Leg je werknemers het zwijgen op bij inspectie op telewerk?

0
453

Dat je als werkgever verplicht bent om je werknemers thuis te laten werken, dat is zo klaar als een klontje. Wat gebeurt er bij een inspectie? Voor wie is de boete bij een inbreuk? De spelregels rond telewerk blijken echter minder evident. Daarom zet het sociaal secretariaat Besox de zaken voor u nog eens op een rijtje.

De algemene regel is dat thuiswerk verplicht is bij alle ondernemingen (alsook verenigingen en diensten) voor alle werknemers. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. De werkgever is niet verplicht om aan zijn werknemers te motiveren waarom telewerk onmogelijk is.

Wat als telewerk niet mogelijk is?

Indien thuiswerk niet kan worden toegepast, neemt de werkgever de nodige maatregelen om de maximale naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

De werkgever bezorgt aan elke werknemer die niet kan telewerken een attest onmogelijkheid telewerk dat de noodzaak van zijn/haar aanwezigheid op de werkvloer bevestigt.

Dit attest hoeft geen gedetailleerde omschrijving te bevatten van de redenen waarom de werknemer niet kan thuiswerken. Het volstaat dat je als werkgever in dat attest vermeldt dat de werknemer niet kan telewerken. Als werkgever zorg je ervoor dat elke werknemer die aanwezig is op de werkvloer dit attest bij zich heeft. Uit de praktijk blijkt namelijk dat de Sociale Inspectie bij controles hier streng optreedt.

Werknemer mag zwijgrecht inroepen

Vergewis u ervan dat bij een controle door de Inspectie uw werknemer zijn/haar zwijgrecht kan inroepen: uw werknemer is niet verplicht om te verantwoorden waarom hij/zij niet van thuis werkt en mag gerust de inspecteur in kwestie doorverwijzen naar de werkgever.

Als de inspecteur inbreuken op het verplichte telewerk vaststelt, is de boete voor de werkgever en niet voor de werknemers die op de werkvloer aanwezig zijn. De geldboete is bovendien te vermenigvuldigen met het aantal werknemers voor wie men de inbreuk vaststelt!

Tot slot: Wanneer je werknemer zich moet verplaatsen voor het werk tijdens de avondklok, moet hij/zij ook zo’n attest op zak hebben.

De verplichting tot het bijhebben van een attest geldt enkel voor werknemers. Als werkgever heb je dus geen attest nodig.

Over Besox

Besox bestaat uit een erkend sociaal secretariaat, een verzekeringsmakelaar en AXA-bankagentschappen. Het bedrijf is al 75 jaar actief. Over alle afdelingen heen kan het bedrijf rekenen op een 65-tal medewerkers, verspreid over zeven locaties; Knokke-Heist, Antwerpen, Gent, Blankenberge, Oostkamp, Oostende & Amsterdam (NL).

Vorig artikelBroodnodige zuurstof voor bedrijven met extra hoog omzetverlies
Volgend artikelDe versoepelingsmaatregelen van de procedures van gerechtelijke reorganisatie zijn een feit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here