WOMED Award voor vrouwelijke ondernemer van het jaar: 4 sterke finalistes bekend

0
308

Steeds meer ondernemingen in dit land worden gerund door sterke vrouwen. Onderneemsters met drive, ambitie, talent en creatiteit. Om dat vrouwelijk ondernemerschap de bijzondere aandacht te geven die het verdient, organiseren Markant vzw en UNIZO elk jaar de uitreiking van de “WOMED Award”, wat staat voor WOMen in Enterprise and Development. De prijs is een bekroning voor inspirerend vrouwelijk ondernemerschap dat ook andere vrouwen moet inspireren om de sprong naar een eigen zaak te wagen. De vier genomineerden voor de WOMED Award-titel zijn intussen bekend, evenals de vijf genomineerden in de categorie ‘Belofte’, voor recent gestarte ondernemende vrouwen. De uiteindelijke winnaars worden onder meer verkozen via een publieksstemming, die nog tot en met 10 februari loopt op www.womedaward.be. De uitreiking van deze 22ste WOMED Award vindt plaats op 10 maart.

Vier WOMED Award-finalisten met een sterk verhaal

Bij de selectie van de genomineerden voor de WOMED Award-titel gaat de jury telkens op zoek naar sterke, inspirerende verhalen. Van vrouwen met een visie, met innovatie- en daadkracht. Kortom straffe ondernemersverhalen, van vrouwen die doorbijten en daardoor ook slagen. De vier finalistes van dit jaar illustreren op magistrale wijze hoe vrouwelijke zaakvoerders op tal van fronten en in diverse sectoren het verschil maken. Maak kennis met Sophie Claes, Leen Gysen, Bouchra Hashassi en Femke Helon.

Sophie ClaesSophie Claes mag als oprichter-zaakvoerder van De Gele Flamigo, een online family conceptstore, onomwonden een voorloper en trendsetter in e-commerce worden genoemd. Toen ze in 2013 startte met haar eigen webshop en Facebook business pagina, waren zelfs heel wat grote winkelketens nog niet aan online verkopen toe. In 2018 lanceerde De Gele Flamingo als eerste in België een online tool waarmee klanten zelf online hun geboortelijst kunnen aanmaken en beheren. Website en tool werden in 2019 volledig vernieuwd, met nog meer aandacht voor gebruiksgemak en interactiviteit. Het intussen elf vrouwen sterke groeibedrijf verkoopt voor 95% Europese merken, met focus op duurzaamheid en kwaliteit. Door de vooruitstrevende aanpak van Sophie en haar team kwam De Gele Flamingo versterkt uit het Covid-jaar 2020, met een verviervoudiging van het aantal orders tijdens de lockdowns.
www.degeleflamingo.be
Leen GysenLeen Gysen en haar 19 collega’s schrijven met hun Kampenhouts bedrijf IPARC (of voluit International Platform for Art Research and Conservation) een commercieel succesverhaal in een sector waar dat niet vanzelfsprekend is: het conserveren en restaureren van kunstwerken, in combinatie met onderzoek en analyse, het beheren van (kunst)collecties, tot en met het thermisch behandelen van voorwerpen tegen insecten. IPARC draagt in uitermate belangrijke mate bij aan de instandhouding van ons cultureel erfgoed en patrimonium, vanuit een gezond bedrijvige, ambitieuze mentaliteit. IPARC heeft de ambitie om volop verder te groeien, op een duurzame manier, en wil daartoe nieuwe internationale markten aanboren. Daarmee is IPARC een schoolvoorbeeld van een lokaal verankerde KMO die dankzij zorgvuldig opgebouwde expertise en bewezen vakkennis haar vleugels tot ver buiten onze landsgrenzen uitslaat.
www.iparc.eu
Bouchra HashassiBouchra Hashassi, groeide op in een groot gezin met een migratie-achtergrond, in een sociale wijk en weet uit ervaring wat het betekent om te moeten knokken om vooruit te komen. Dat ze daarbij ook tegenslagen moest overwinnen, zoals het faillissement van haar eerste bedrijf, ontmoedigde haar niet om door te blijven gaan met de lessen die ze hieruit heeft geleerd. Vandaag staat ze aan het roer van Washville, een duurzame truckcarwash in de Antwerpse haven, met biologisch afbreekbare zepen en eigen waterrecyclage. Met haar bedrijf gaat ze ook voluit voor ethisch en maatschappelijk geëngageerd ondernemen. Zo zet ze bewust in op de tewerkstelling van mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Nieuwkomers, mensen met autisme of mensen die een reïntegratieproces achter de rug hebben… Ze kregen van haar, met succes, een job en zo een nieuwe kans. Haar ambitie is om dit model verder uit te rollen naar andere plaatsen in België.
www.washville.be
Femke HelonFemke Helon ging tien jaar geleden voluit voor haar droom om te ondernemen en dat mondde intussen uit in de flink uit de kluiten gewassen kmo 3Motion, een bedrijf dat aan de top staat op vlak van visuele communicatie, displays en verpakkingen en 3D print & design. Van de meest creatieve productpresentatie in diverse mogelijke materialen over reusachtige fotoprints op gevels en podia tot en met levensgrote 3D-figuren geprint in eigen huis: 3Motion realiseert het allemaal, van ontwerp tot en met de plaatsing, op maat van de klant. En dat dankzij permanente investeringen in de nieuwste print- en softwaretechnieken en een geautomatiseerde productieflow. Creativiteit, flexibiliteit, innovatie en duurzaamheid zijn de pijlers van het bedrijf en zijn de sleutels van hun succes. Het begon tien jaar geleden nochtans allemaal heel klein, met één enkele printer en tonnen energie. Intussen telt 3Motion 47 vaste medewerkers die permanent worden getriggerd om creatief mee te denken over de werking en aanpak van het bedrijf, in binnen- en buitenland.
www.3motion.be
4 sterke finalistes WOMED Award 2020
5 beloftevolle onderneemsters met diverse activiteiten
Stemmen kan nog tot en met 10 februari via www.womedaward.be
De uitreiking van de 22ste WOMED Award vindt plaats op 10 maart tijdens een online event.
Vorig artikelVakbonden die IPA overleg verlieten zijn onverantwoordelijk
Volgend artikel1000 bedrijven krijgen ondersteuning via financieringsinstrumenten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here