Ruim 85 miljoen extra steun voor Brusselse bedrijven en zelfstandigen

0
153

De Brusselse regering heeft nieuwe steunmaatregelen voor een kleine 85 miljoen euro goedgekeurd voor de economische sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Dat heeft staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte op vrijdag 18 december aangekondigd.

Niet-essentiële handelszaken en sectoren, die door het Overlegcomité van 30 oktober dicht moesten, maken aanspraak op een premie tot 5.000 euro. Handelszaken die intussen opnieuw aan de slag konden, of die hun activiteiten verderzetten via “take-away” of “click and collect”, komen ook in aanmerking. De premie varieert in functie van de vaste kosten en het omzetverlies.

Contactberoepen, die hun activiteiten nog steeds niet hebben kunnen opstarten, hebben prioritair recht op een eerste forfaitaire tegemoetkoming van 1.500 euro. Volgens de staatssecretaris komen 19.500 zaken in aanmerking voor de premie, waaronder de bedrijven die recht hadden op de premie voor de evenementensector zoals nachtclubs, traiteurs en reisbureaus. De modaliteiten voor het aanvragen van de premie worden in januari bekend gemaakt. Er is 78 miljoen euro voorzien voor de maatregel.

Voorts wordt 6 miljoen euro voorzien voor de “Hivernage”-lening, de opvolger van de “Recover”. Dat was een zogenaamd microkrediet aan verlaagde rentevoet voor de kleine bedrijven, zelfstandigen en sociale ondernemingen om hen te helpen bij de heropstart na de coronacrisis. De lening tot 100.000 euro heeft een vaste rente van 1,75 procent en moet binnen de 3 tot 6 jaar terugbetaald worden.

Tenslotte breidt de regering de lening voor huurders van handelspanden uit. De huurder kan voortaan een lening aanvragen die vier maanden in huur in plaats van twee maanden nu dekt. Het maximumbedrag wordt opgetrokken van 25.000 tot 35.000 euro. De lening moet zowel de Brusselse bedrijven die een handelspand huren ondersteunen als de verhuurders een grote zekerheid geven dat de huur betaald wordt. Huurder en verhuurder dienen een voorafgaand akkoord sluiten, waarbij de verhuurder één tot vier maanden huur kwijtscheldt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here