Derde lockdown is onmogelijk en onhaalbaar voor de ondernemers

0
230

Horeca blijft zeker dicht tot 15 januari 2021. Dat blijkt na het Overlegcomité, waarbij opvallend genoeg de horeca nooit specifiek vermeld is. Dat is vreemd, want de horeca heeft een even grote toegevoegde waarde als bijvoorbeeld de pharma-industrie. De 60.000 horecaondernemers en 140.000 personeelsleden zaten op meer duidelijkheid te wachten. Horeca Vlaanderen reageert dan ook met gemengde gevoelens op de beslissing. “Het is voor de horeca een ‘Bloody Friday’, met deze beslissing. We begrijpen dat het door de gezondheidssituatie te gevaarlijk is om nu al alle sectoren te heropenen. Maar dit zijn wel opnieuw economisch en mentaal donkere maanden voor onze sector. Dit mag in 2021 nooit meer opnieuw gebeuren. Zorg dus voor verhoogde ondersteuning voor de zwaarst getroffen sectoren. Stabiliteit en perspectief voor een duurzame heropening is nu de ‘moral duty’ van de regering. Daarover is contact geweest en we gaan dan ook graag met hen in constructief overleg”, zegt de CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

De horeca gaat dit jaar niet meer open. De feestdagen zullen er nu dus helemaal anders uitzien. En da’s een harde klap voor een sector die normaal gezien op het einde van het jaar nog veel omzet haalt. Met deze beslissing komt het geraamde omzetverlies in de horecasector in 2020 op ongeveer 8 miljard euro. Een gigantisch verlies voor een sector die zelfs in normale tijden hele lage winstmarges heeft.

“De sector zal bijna de helft van het jaar verplicht gesloten zijn, maar liefst 160 dagen. En dan tellen we de dagen in januari 2021 er nog niet bij. Daarnaast moesten onze ondernemers het in de geopende maanden doen met een capaciteitsverlies van gemiddeld 30% door de afstandsregels. De financiële opdoffers blijven elkaar opstapelen. Daarom moet er nu verhoogde steun komen voor alle sectoren die langer dan anderen in lockdown blijven, en ook meer de naweeën zullen dragen, zoals toerisme, de evenementensector en onze horeca. Er moet ook versneld overleg komen over het relanceplan 2021. Enkel zo kunnen onze ondernemers een alternatief businessplan uitwerken in deze overmachtssituatie”, zegt De Caluwe.

Absoluut geen derde lockdown

Deze tweede lockdown weegt al enorm zwaar op de horecaondernemer, zowel financieel als mentaal. Daarom was het perspectief ook absoluut noodzakelijk. De horeca blijft de boodschap herhalen dat het niet langer de jojo van de samenleving wil zijn. Er moet gekeken worden naar een duurzame en veilige heropstart, in alle sectoren, op het juiste moment. Want een derde lockdown kan niet. Dat is onmogelijk en onhaalbaar voor de ondernemers.

De volksgezondheid en de zorg hebben nu absolute voorrang. Zorg dan ook voor een goed en veilig nationaal plan waarbij iedereen gefaseerd kan opstarten, en veilig kan voortwerken tot het vaccin bij iedereen is geraakt. Een derde lockdown kan en mag niet. Dat zou het einde betekenen van zeer veel zaken, en een zware tol eisen. Hamer dus op de veiligheidsregels, en treedt veel strenger op tegen wie de regels niet volgt. Daar straf je trouwens enkel de overtreders mee. Zij straffen nu weer sinds 19 oktober iedereen. Als sector willen we steeds onze verantwoordelijkheid nemen, en waar nodig ons veilige horecaprotocol verbeteren”, zegt de CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here