Ecodesign Awards 2020: OVAM prijst studenten met circulaire ideeën

0
227

Ook in dit vreemde coronajaar reikt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de Ecodesign Awards 2020 voor studenten uit. Met die prijs beloont de OVAM de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid en circulaire economie.

Elk jaar daagt de OVAM studenten uit om een product of dienst te ontwerpen volgens de principes van ecodesign of met een positieve maatschappelijke impact. Door jonge ontwerpers te inspireren en uit te dagen tijdens hun studies, hopen we dat ze ook in hun latere professionele loopbaan aandacht hebben voor ecodesign en circulaire economie.
Wie daar alvast in is geslaagd, is Sep Verboom. In 2012 stond hij op het podium van de Ecodesign Awards met zijn duurzaam afstudeerproject en recent werd hij door weekblad Knack verkozen tot designer van het jaar 2020.
Het belang van de Ecodesign Awards is dus niet te onderschatten. De winnaars ontvangen een geldprijs van 1000 euro. Daarnaast krijgen ze een individuele begeleiding door Flanders DC, het aanspreekpunt voor de creatieve sector, en Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen.
Een jury van experts en professionelen koos de winnaars in de categorieën ‘Problem solving’ en ‘Everyday life’.
PROBLEM SOLVING // EERSTE PRIJS // Coffee Pulper
Project van Thijs Baeyens
Opleiding: Industrieel Productontwerpen, Howest


De koffie pulper is oorspronkelijk ontworpen voor lokale boeren in de noordelijke bergregio Kalinga in de Filipijnen. Met de koffie pulper kunnen ze de koffie in grotere hoeveelheden verwerken en het hele proces is korter en minder arbeidsintensief.
Door meer en betere koffie te leveren aan de handelaars vergroten ze hun opbrengst. Met de koffie pulper kunnen ze dus een hoger inkomen verwachten van de jaarlijkse koffieoogst.

PROBLEM SOLVING // EERVOLLE VERMELDING // C-step
Project van Lien Devesse
Opleiding: Industrieel Ontwerpen, UGent

C-step is een circulaire schoen die je kunt demonteren. De schoen bestaat uit vijf afzonderlijke delen: bovendeel, tussenzool, buitenzool met extra functies (teenbeschermer, hielversteviging en zijstuk voor de veters), binnenzool en schoenveters.
De verbindingen tussen de verschillende delen van de schoen kun je handmatig monteren of demonteren, wat de ecologische impact van de schoen verlaagt. Enerzijds wordt de levensduur van de schoen verlengd door de versleten onderdelen te vervangen. Anderzijds is het makkelijk om de afzonderlijke delen te scheiden, sorteren en recycleren, wat de levenscyclus circulair maakt.

PROBLEM SOLVING // EERVOLLE VERMELDING // Tilup Pallet Wikkeldoek
Project van Tristan Ryckaert, Stef Crols, Bram Roemans en Florens Denys
Opleiding: Industrieel Productontwerpen, Howest


Tilup is een herbruikbare wikkeldoek die het verbruik van plastic wikkelfolie wil verminderen.
Deze wikkelfolie dient om een lading vast te zetten op een pallet.
Tilup bestaat uit een zeil met een voet. De voet staat op het pallet en het zeil wordt rond de lading op de pallet gewikkeld. Het zeil hangt tijdelijk vast met velcro strips en wordt met klikgespen aangespannen om de lading vast te zetten. De voet zorgt ervoor dat slechts één persoon het zeil moet aanbrengen en is bovendien ergonomisch.

EVERYDAY LIFE // EERSTE PRIJS // Tiërra
Project van Ornella Torres Melkebeek
Opleiding: Productontwikkeling, UAntwerpen


Tiërra is een productset om zelf, microbieel bodemverbeteringsmiddel aan te maken. Het resultaat is een vers, biologisch middel dat voordeliger is dan kant-en-klare, artificiële versies. Tiërra verhoogt de hoeveelheid micro-organismen in de bodem en dus ook de bodemgezondheid.
Het is in het bijzonder bestemd voor mensen met een (moest)tuin op een vervuilde bodem, mensen die een (moes)tuin willen aanleggen en mensen die resten van pesticiden sneller uit hun bodem willen verwijderen op een natuurlijke manier. Tiërra draagt ook bij tot het bewustzijn van het belang van bodemleven en gezonde bodems.

EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Boomerang
Project van Esther Noëth
Opleiding: Productontwikkeling, UAntwerpen


Boomerang is een herbruikbare verpakking voor droge voeding zoals pasta, rijst en granen, aangevuld met een consumentenapplicatie en een achterliggend werkingsproces.
Boomerang wilt een samenwerkingsverband op touw zetten tussen retailer en consument om de materialenkringloop te sluiten. De retailer zorgt voor de herbruikbare verpakking, de reiniging en hervulling, terwijl de consument instaat voor het gebruik en de retournering.
Bij het systeem hoort een applicatie om de consument te stimuleren. De app geeft een overzicht van het statiegeld en geeft meldingen wanneer de gebruiker de verpakkingen moet retourneren. Verder stimuleert de app de consument aan de hand van beloningen, doelstellingen en feedback op het aantal bespaarde wegwerpverpakkingen. Op deze manier hoopt Boomerang consumptiegewoontes en systeemloyaliteit te creëren.

EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Concentrates for the people
Project van Nick Davids
Opleiding: Productontwikkeling, UAntwerpen


‘Concentrates for the people’ is een dispenser voor hooggeconcentreerde, opschuimbare wasmiddelen. Door het wasmiddel op te schuimen en dus zo het volume te vergroten, kunnen consumenten hun wasgewoonten behouden. Hierdoor kan de consument intuïtief de was doen zonder het risico om te onder- of overdoseren. Het product is een hervulconcept, waardoor er minder verpakking is.
De dispenser werkt zoals een shaker. De consument moet tien seconden met het product schudden, waarna het schuim wordt gevormd. De schuimvorming wordt bevorderd door open structuren die de lucht beter vermengen met de vloeistof. Daarnaast bevat de dispenser een voordosering- en overdoseringspreventiemechanisme in de vorm van een kegelstructuur. Hierdoor heeft de consument op elk moment een juiste dosis en wordt verspilling vermeden.

EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Little Beet
Project van Brent Vercaemer
Opleiding: Productontwikkeling, UAntwerpen


Little Beet is een wastablet gebaseerd op saponine (een plantaardige zeepstof) en huis-tuin-en-keukeningrediënten zoals sodakristallen en citroenzuur. De grondstof bestaat uit de organische overschotten van de bladeren van suikerbieten. Dit is een bijproduct van een grootschalige lokale industriesector. Die organische overschotten worden dus door dit product als het ware geüpcycled tot een wasmiddel.
De verpakking uit recycleerbaar karton bevat 24 wastabletten. Elke tablet is deelbaar in drie stukken. Zo kan de gebruiker het wasmiddel doseren voor kleine, middelgrote en volle wasmachines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here