Op de verhoopte ‘reset’ in de trans-Atlantische handelsrelatie is het dus nog even wachten

0
173

Vijf dagen duurde het voor de eerste verkiezingsresultaten uitdraaiden in het voordeel van ‘President-elect’ Joe Biden en zijn lijstgenote Kamala Harris. Drie maanden zal het duren voor de nieuwe president daadwerkelijk zijn functie opneemt. Op de verhoopte ‘reset’ in de trans-Atlantische handelsrelatie is het dus nog even wachten.

De Verenigde Staten zijn voor België de vierde belangrijkste handelspartner en de grootste buitenlandse investeerder. Beide landen zijn traditionele veiligheidsbondgenoten binnen de NAVO en door de uitwisseling van goederen en diensten zijn hun economieën al meer dan een eeuw sterk met elkaar verweven. President-elect Biden heeft een niet te onderschatten to-dolijst af te werken. Hem wacht onder meer de moeilijke opdracht om een constructieve dialoog te hervatten rond de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS.

Over een andere boeg?
Op de eerste initiatieven van de aanstaande president op het handelsfront is het echter nog wachten tot januari 2021. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over een mogelijke versoepeling van het handelsbeleid van de Verenigde Staten ten aanzien van Europa.

De besluitvorming onder Biden zal ongetwijfeld minder volatiel zijn. Ook verwachten we een meer verzoenende toon tegenover de bondgenoten, Biden liet immers al weten een eind te willen maken aan de ‘kunstmatige handelsoorlogen’ met Europa. Maar het fundamentele vrijhandelsbeleid van de regering-Trump wordt wel breed gedragen, door zowel democraten als republikeinen. Bovendien zal de President-elect in zijn economisch beleid voorrang geven aan de desastreuze gevolgen van het coronavirus. Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat een versoepeling van de handel met Brussel hoog op de agenda staat in Washington.

To-dolijst voor de handel
Voor zowel Europese als Amerikaanse ondernemingen is het echter essentieel dat er snel komaf wordt gemaakt met de ruis op de handelsbetrekkingen die de afgelopen vier jaar is ontstaan. Ik sta dus volledig achter de Europese Commissie in haar streven om in een sfeer van wederzijds respect te werken aan een positieve handelsagenda tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Eerst en vooral treffen de – nog altijd geldende – Amerikaanse tariefmaatregelen op Europees staal (25%) en aluminium (10%) ook de Belgische producenten. Het aangehaalde argument van gevaar voor de nationale veiligheid valt slecht en werkt de verdenkingen van protectionisme in de hand. Kan er echt worden bewezen dat onze export een gevaar is voor onze Amerikaanse partner? 

Ten tweede zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie samen in staat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te hervormen en haar beroepsinstantie uit de huidige impasse te halen. De Amerikaanse regering, die enkele begrijpelijke bezwaren heeft, kan op dit moment beslissen over de benoeming van rechters in dat beroepsorgaan. Enkel als de VS en de EU nauw samenwerken, kan de WTO grondig worden hervormd.

Ten derde is het ook voor de Boeing- en Airbus-geschillen mogelijk om via politieke onderhandelingen tot een oplossing te komen en zo een escalatie van tarifaire tegenmaatregelen te vermijden, die nefast zou zijn voor de trans-Atlantische economie. De Europese Unie kreeg onlangs groen licht van de WTO om op haar beurt douanetarieven te heffen op Amerikaanse producten ten belope van 4 miljard USD. Op 9 november kondigde de EU aan dat ze dat ook zal doen, met tarieven tussen 15% en 25%.

Ruimer gezien hebben Washington en Brussel de mogelijkheid om nieuwe wereldwijde regels voor industriële subsidies uit te werken. In dat opzicht zijn de resultaten van de trialoog Japan-VS-EU veelbelovend.

Tot slot zou een – zelfs gedeeltelijk – handelsakkoord over de industriële tarieven tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten een stimulans vormen voor de economie van de twee blokken, die allebei zwaar getroffen zijn door de recessie als gevolg van de pandemie. Die onderhandelingen waren lopende onder de regering-Trump, maar zitten op dit moment muurvast. Op middellange termijn zou zo’n akkoord gunstig zijn voor onze ondernemingen.

Een ‘reset’ van de handelsrelatie
Hoewel ze de jongste vier jaar grondig op de proef werden gesteld, houden de trans-Atlantische handelsrelaties goed stand. De verkiezing van Joe Biden is een kans om ze verder te verstevigen, de handelsknelpunten weg te werken en samen aan de wieg te staan van het wereldhandelssysteem van de toekomst.

Het zou onze ondernemingen en economieën een fikse duw in de rug geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here