Overal cashloos kunnen betalen is voor UNIZO bespreekbaar mits goed overleg

0
301

“Een wettelijke regeling om elektronisch betalen in zoveel mogelijk handelszaken ingang te doen vinden, is voor UNIZO bespreekbaar, mits grondig voorafgaandelijk overleg met de betrokken sectoren en mits in de wet een aantal belangrijke principes worden opgenomen”, dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, in een reactie op het voornemen van minister van Financiën Van Peteghem om de verplichting in te voeren.  Tegelijk vraagt UNIZO wel om het verplicht aanvaarden van cash betalingen, voor handelaars die dat niet willen, uit de wet te halen.

Bij een verplichte mogelijkheid tot cashloos betalen moeten handelaars volgens UNIZO  zelf kunnen bepalen welke vormen van elektronisch betalen ze wel of niet aanvaarden. “Op die manier kunnen ze zich beperken tot die elektronische betaalsystemen die met een minimum aan transactiekosten toch een optimaal betaalcomfort bieden voor de consument, zoals bijvoorbeeld de Payconiq by Bancontact-app”, gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. “Die kostenafweging is in het bijzonder belangrijk in sectoren met erg krappe marges, zoals de krantenwinkels, waar door de vastliggende verkoopprijzen ook geen ruimte bestaat om welke extra kost dan ook ergens te recupereren. Bovendien bestaan er momenteel zoveel verschillende vormen van elektronisch betalen dat je niet van een handelaar mag verwachten dat hij in al die systemen investeert en ze aanbiedt. Ook moeten handelaars die dat willen volop cash-betalingen als wettelijk betaalmiddel kunnen blijven aanvaarden.”

Uit een recente UNIZO-bevraging (derde kwartaal 2020) blijkt overigens dat in de zelfstandige kleinhandel nu al 99% één of andere vorm van elektronisch betalen aanvaardt. Slechts 1% doet dat nog niet. In de dienstensector is intussen 96% ingesteld op elektronische betalingen, amper 4% is dat nog niet.

Intussen blijkt dat ook corona het elektronisch betaalverkeer aan consumentenzijde een extra impuls heeft gegeven. “Een impuls die allicht ook werd aangewakkerd doordat onze handelaars er veel meer dan voorheen zijn gaan op inzetten, vooral dan om hygiënische redenen”, geeft Danny Van Assche als belangrijk deel van de verklaring. In een recente consumentenenquête naar aanleiding van het Weekend van de Klant (UNIZO, UCM en Comeos), gaf 77% van de ondervraagden aan sinds corona meer elektronisch te betalen dan voorheen. Ook verklaarde 37,47% sinds corona voor het eerst contactloos te zijn gaan betalen. Van de consumenten die al wel eerder contactloos betaalden, gaf 31,34% aan dat sinds corona veel vaker te zijn gaan doen. Nog volgens hetzelfde onderzoek zijn 7,29% van de consumenten ook voor grotere bedragen contactloos gaan betalen, mede onder impuls van het voortaan hogere maximumbedrag – 50 euro – per contactloze kaartbetaling.

Ook voor UNIZO zijn meer elektronische betalingen een logische trend die zich verder doorzet, gelet op het efficiëntie- en veiligheidsaspect, in combinatie met intussen belangrijke kostenverlagingen voor bepaalde vormen van elektronisch betalen. “Die kostenverlaging geldt evenwel niet in dezelfde mate voor alle betaalsystemen”, wijst Danny Van Assche op een nog belangrijke verbetermarge. “Zo betalen Belgische consumenten nog voornamelijk met de kaart, terwijl dit net zowat de duurste vorm van elektronisch betalen is. Eenzelfde betaling met Payconiq is, bijvoorbeeld, maar half zo duur en er zijn ook geen hardware-kosten (terminal) aan verbonden. Wat qua tarief mogelijk is voor Payconiq moet ook mogelijk zijn voor de andere betaalsystemen.”

Intussen vraagt UNIZO ook om het verplicht aanvaarden van cash betalingen, voor handelaars die dat niet willen, uit de wet te halen. “Sinds corona aanvaarden heel veel zaken enkel elektronische betalingen, vooral om redenen van hygiëne, in combinatie met de sterk gedaalde kostprijs. Officieel een ‘uitzonderlijke crisismaatregel’. Wij vragen evenwel dat handelaars ook na deze crisis het wettelijk recht behouden om cash betalingen te weigeren en enkel elektronische betalingen te aanvaarden. Volgens de huidige wetgeving moeten ze striktgenomen immers nog cash betalingen aanvaarden, hoewel daar ook voor corona niet op werd gecontroleerd. Het zou beter zijn om hier door een aangepaste interpretatie van het begrip ‘wettelijk betaalmiddel’ een mouw aan te passen”, besluit Danny Van Assche van UNIZO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here