Geen lockdown, maar verstrengde maatregelen zijn klap voor cafés. Extra steun voor hen noodzakelijk

0
262

Het Overlegcomité heeft beslissingen bekendgemaakt om de strijd tegen het coronavirus op te drijven. Reeds een hele tijd zien we jammer genoeg steeds stijgende besmettingscijfers, en ook in de ziekenhuizen komen steeds meer coronapatiënten terecht. Daarom heeft het Overlegcomité beslist dat er verstrengde maatregelen komen, waarbij vooral ook onze café- en andere drinkgelegenhedenuitbaters getroffen worden. Een zware mokerslag.

06.10.2020 Verstrengde Maatregelen


Het Overlegcomité heeft vandaag beslist om met ingang van nu vrijdag 9 oktober 2020 enkele verstrengde maatregelen door te voeren in de horeca. Deze zijn niet van toepassing voor iedereen. Vooral de drankgelegenheden worden getroffen. Uit een onderzoeksrapport zou blijken dat de besmettingen die in de horeca plaatsvinden, vooral daar plaatsvinden. Daarom willen experts hier momenteel strengere maatregelen. We duiden hier dus duidelijk waar een verandering plaatsvindt, en waar de situatie ongewijzigd blijft.

“We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen. Dat is nu helaas tijdelijk niet meer mogelijk door de blijkbaar iets hogere besmettingskans op café. We moeten ons er dan nu ook op focussen dat de bijna 10.000 Vlaamse café- en drinkgelegenhedenuitbaters passende steun krijgen in de komende moeilijke periode. Volksgezondheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Wel dan moeten we nu ook opnieuw solidair zijn met de economisch meest getroffenen”, zegt CEO Matthias De Caluwe.

Hieronder vind je de genomen beslissingen die gelden voor het volledige land, die gelden voor één maand:

Sociale bubbel

  • De sociale bubbel verkleint naar maximaal 4 sociale contacten, je gezinsleden niet meegerekend. Deze bubbel kan samen op restaurant, op hotel…

Aantal personen per tafel

  • In cafés, kantines en andere drinkgelegenheden zijn maximaal 4 personen per tafel toegelaten, tenzij het gaat om gezinsleden die onder één dak wonen. Gaat het dus bijvoorbeeld om een gezin van vijf mensen, die allemaal samen wonen, dan kunnen ze wel met vijf aan een tafel zitten.
  • In restaurants en feestzalen zijn maximaal 10 personen per tafel toegelaten.
  • Bij privéfeesten georganiseerd door professionele catering, feestzaal… is er geen maximumcapaciteit. Het maximale aantal personen per tafel en de afstandsregels worden hierbij uiteraard gerespecteerd.

Sluitingsuur

  • Cafés, kantines en andere drinkgelegenheden sluiten verplicht om 23 uur.
  • Bij restaurants en feestzalen blijft het sluitingsuur om 1 uur ’s nachts gelden.

Deze beslissingen komen keihard aan, vooral voor de drinkgelegenheden. Het spreekt voor zich dat we alles in het werk stellen om voor de getroffen horecaondernemers financiële steunmaatregelen te verkrijgen. We doen er alles aan dat de zwaarst getroffenen goede ondersteuning en hulp krijgen.

“We gaan al het mogelijke doen om onze horecaondernemers te ondersteunen. Maar daarnaast ook een dringende oproep ook aan de klanten om de regels en bubbels te respecteren. Je speelt met de gezondheid van jezelf en je naasten, maar ook met de economische toekomst van onze horecaondernemers. Hoe moeilijk het ook is, doorbijten is de boodschap. Er is geen andere weg en we moeten een lockdown koste wat kost vermijden”, roept De Caluwe op.

We passen het horecaprotocol op de website www.heropstarthoreca.be zo snel mogelijk aan aan deze veranderingen. We blijven je op de hoogte houden van ontwikkelingen via mail, website en onze socialemediakanalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here