NSZ over Septemberverklaring: “Ambitieus, maar te weinig concreet”

0
165

NSZ blijft met een dubbel gevoel achter na de beleidsverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon. Het is positief dat de Vlaamse Regering snel heeft geschakeld tijdens de eerste golf van de coronacrisis en een vangnet heeft gecreëerd voor vele ondernemers met premies en andere ondersteunende maatregelen. Het is ook positief dat de Vlaamse regering inzet op investeren, met een budget van 4,3 miljard euro voor relance. Maar hoe zullen ondernemers concreet verder beschermd worden en uit deze crisis worden geloodst, waarvan niemand weet hoelang die nog zal duren?”, vraagt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zich af. “Op dat gebied kwamen geen antwoorden en blijven de ondernemers op hun honger zitten. Het mag allemaal wat concreter worden aangepakt.”

Er is inderdaad nood aan veel nieuwe, veerkrachtige investeringen zoals Vlaams minister-president Jambon terecht aanhaalde in zijn Septemberverklaring. Dat is een sterke inspanning en een belangrijk en positief signaal voor alle ondernemers. Volgens NSZ blijft die verklaring echter te vaag over het geplande beleid, is er te weinig aandacht voor ondernemers en ontbreekt het de Vlaamse regering aan nieuwe, tastbare maatregelen om alle bedrijven verder door deze crisis te loodsen. De focus ligt enkel op de reeds gezonde bedrijven. Wat met de honderdduizenden kleine zelfstandigen die al voor de coronacrisis in moeilijk vaarwater zaten? Worden die in de kou gelaten? Die bedrijven moeten ook beschermd worden. De regering moet er zijn voor élk bedrijf, klein en groot. Dat is ontegensprekelijk haar rol. Daaromtrent blijven we toch op onze honger zitten, want de focus ligt volledig op gezonde bedrijven.”

Oppervlakkig
“Vlaams minister-president Jambon vroeg zich terecht ook luidop af hoe we onze horeca -en evenementensector in leven kunnen houden, maar ook daarop ontbrak een concreet antwoord en plan. Het siert de minister-president om in te zetten op digitalisering en dat hij naar een werkzaamheidsgraad van 80% wil, maar ook hier bleef hij te oppervlakkig over hoe hij dit zal aanpakken. Het mag dus allemaal iets concreter zijn voor ons”, aldus Mattheeuws. “Door dit gebrek aan concrete maatregelen zullen kostbare weken verloren gaan, waardoor het voor veel Vlaamse ondernemers te laat zal zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here