Aanvragen Bijzondere Exportsteun en Starterspakket Internationalisering openen op 5 oktober 2020

0
292

Midden juni lanceerden men het Corona Exit-plan. Voor de steunmaatregelen ‘Bijzondere Exportsteun’ en ‘Starterspakket Internationalisering’ loopt de aanvraagperiode van 5 oktober 2020 tot uiterlijk 28 oktober 2020. De voorwaarden en modaliteiten zijn ondertussen vastgelegd.

De coronacrisis heeft in de Vlaamse buitenlandse handel lelijk huisgehouden. Sinds de lockdown in maart 2020 tonen de cijfers van de Nationale Bank dat Vlaamse exporteurs maand na maand stevige klappen incasseren. Wachten tot de coronacrisis voorbij is, is af te raden. Want net nu moeten internationale ondernemers creatief zijn, doelmarkten aanboren en hun internationale aanwezigheid versterken. Voorlopig vooral virtueel, maar dat schept zelfs extra opportuniteiten. Bij digitaal contact springen exporteurs immers efficiënter om met budget, tijd en mankracht.
 

Breed steunpakket – permanent en ad hoc

Naast de bestaande financiële steunmaatregelen en huidige dienstverlening, wil FIT met het Corona Exit-plan het tij keren en Vlaamse kmo’s kansen bieden in deze crisistijden. Zo kunnen ze onder voorwaarden dankzij het ‘Reboot your export’-pakket tegen voordelige kosten en versoepelde betalingsvoorwaarden deelnemen aan FIT-groepsstanden op internationale (vak)beurzen of niche-evenementen. Ook deelnames aan virtuele beurzen behoren tot de mogelijkheden.
 

Voor 650 startende en ervaren exporteurs

Binnen het Corona Exit-plan zijn er specifieke steunmaatregelen voor startende en ervaren Vlaamse exporteurs.

  • Bijzondere Exportsteun500 ervaren exporteurs met minstens 5 VTE’s op de loonlijst, een exportaandeel van minstens 20% en een positief eigen vermogen, kunnen eenmalig een subsidie van € 5.000 aanvragen.
  • Starterspakket Internationalisering150 startende exporteurs die nog nooit eerder een subsidie van FIT hebben ontvangen, kunnen eenmalig een subsidie van € 7.000 aanvragen.


Grondige voorbereiding is cruciaal

Voor beide nieuwe steunmaatregelen is de datum waarop de aanvraag wordt ingediend van belang voor de beoordeling. Daarom raadt FIT kandidaten sterk aan om op voorhand te testen of ze al kunnen inloggen met hun elektronische identiteitskaart om de financiële steun via MyFIT tijdig aan te vragen. Ze moeten namelijk de nodige rechten hebben om in naam van de onderneming subsidies aan te vragen en te beheren.  

Doe de test hier en raadpleeg het stappenplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here