VBO wil liever het dragen van mondmaskers niet veralgemenen

0
346

Vanaf 1 september voert Frankrijk de mondmaskerplicht in binnen alle gesloten ruimtes van ondernemingen. Het VBO is niet gewonnen voor zo’n algemene verplichting in bedrijven. In ons land hangt het verplicht dragen van een masker in bedrijven vandaag af van de inrichting en organisatie van het bedrijf. Die aanpak op maat biedt veel meer garanties op het nodige draagvlak en de steun van werkgevers en werknemers.

Nu in Frankrijk het aantal coronabesmettingen weer oploopt, voert het land de mondmaskerplicht in binnen alle gesloten ruimtes van bedrijven.Na een pleidooi van virologen kondigde de Franse minister van Werk Elisabeth Borne de mondmaskerplicht aan. De regel gaat vanaf 1 september in en geldt voor alle gedeelde ruimtes in kantoren en fabrieken waar meer dan één werknemer aanwezig is. Individuele kantoren vallen niet onder de verplichting. 

De Franse minister had eerder overleg met de sociale partners over deze nieuwe regels. Tot nog toe was er enkel een verplichting tot mondneusbescherming wanneer de ‘social distance’ van één meter niet kon worden gerespecteerd. 

België biedt beter kader
Wat de mondmaskerplicht in bedrijven in België betreft is het duidelijk dat ons land veel beter anticipeerde op de situatie. De Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk (*) tegen te gaan, biedt hiervoor een duidelijk kader. Als basis steunt de gids op de preventieprincipes en de preventiehiërarchie van de Welzijnswet en de Europese richtlijnen. Dat betekent concreet dat collectieve maatregelen (organisatorische maatregelen om afstand te houden, zoals kleine vaste teams, glijdende werkuren, telewerk … en collectieve beschermingsmiddelen, zoals afscheidingen en tussenwanden) altijd voorrang krijgen op individuele maatregelen, zoals maskers.

Enkel in situaties waar de 1,5 meter ‘social distance’ niet kan worden gerespecteerd en na uitputting van de organisatorische maatregelen en de collectieve beschermingsmiddelen, komt het dragen van mondmaskers als bijkomende maatregel in beeld. Bedrijven en andere organisaties gingen onmiddellijk aan de slag met deze principes. Op basis van een risicoanalyse en een situatieanalyse bepaalden ze welke situaties of werkzaamheden problematisch zijn of kunnen zijn.

Maskerplicht op maat van bedrijfssituatie
Het verplicht dragen van een masker in Belgische bedrijven hangt dus sterk af van de aard van de werkzaamheden, de inrichting en het design van werkplaatsen, kantoren, toe- en doorgangen, sanitaire ruimtes, trappen, enz. In een aantal gevallen zal ook de bedrijfscultuur meespelen om verder te gaan wat maatregelen betreft. In elk geval biedt deze aanpak, die naadloos wordt ingepast in het preventiebeleid van de onderneming, veel meer garanties op het nodige draagvlak en de steun van werkgevers en werknemers om alle coronamaatregelen consistent toe te passen. Alvast meer dan een algemene verplichting die van buitenaf wordt opgelegd en die geen rekening houdt met de specifieke situatie van elke onderneming.

Vergeet bovendien niet dat de toegevoegde waarde van mondmaskers in het voorkomen van blootstellingen sterk afhangt van het correct en consistent dragen en op- of afzetten. Ze beschermen uiteindelijk niet de drager zelf tegen het inademen van kleine partikels of druppels met virussen en zijn dus geen persoonlijk beschermingsmiddel. En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit, onderhoud, tijdige vervanging …

Afstappen van de universele hiërarchie van de preventie en mondmaskers algemeen verplichten, zou wel eens sterk contraproductief kunnen zijn. Het VBO raadt bedrijven en sectoren wel aan om hun analyses regelmatig te herhalen en desgevallend de maatregelen, waaronder het dragen van een masker in bepaalde situaties, bij te sturen en in overeenstemming te brengen met de vaststellingen in de praktijk.

(*) De generieke gids werd in april al door de sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming uitgewerkt en kreeg een wettelijke grondslag via Ministerieel Besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here