Kenmerken van een goede advocaat: de juiste vragen

0
367

Wanneer u een advocaat nodig heeft, bevindt u zich doorgaans in een complexe situatie. Ongeacht de schuldvraag en de context is een goede advocaat dan een belangrijke factor die de uitkomst kan beïnvloeden in uw voordeel. U wilt een advocaat op wie u kunt vertrouwen en die u en uw motivatie begrijpt. Een persoonlijke klik met een advocaat is dan ook voor veel mensen belangrijk. Maar hoe vindt u deze advocaat, waar moet u rekening mee houden en wat is nog meer belangrijk om te weten? Voor antwoorden op deze vragen leest u ons blog. Hierin zetten we uiteen wat de kenmerken van een goede advocaat zijn. Ontdek hoe u de ideale advocaat voor uw zaak vindt.

Kenmerken van een goede advocaat

Om advocaat te worden moet eerst de rechtenstudie met succes worden afgerond. Hierna wordt drie jaar als advocaat-stagiair meegelopen onder leiding van een patroon. Een patroon is een advocaat die minimaal zeven jaar ervaring heeft. Na deze drie jaar kan een advocaat zelfstandig aan de slag. Voor minder complexe vraagstukken kunt u een advocaat-stagiair inschakelen. Deze rekenen een lager uurtarief en dankzij de supervisie van een patroon is een goede dienstverlening gegarandeerd.

Een ervaren specialist

Iedere advocaat heeft dus een goede basis: een uitgebreide opleiding en relevante werkervaring. Maar zijn er ook kenmerken die echt goede advocaten onderscheiden van de gemiddelde advocaat? Advocatenkantoren richten zich steeds vaker op specialisatie in een of enkele rechtsgebieden. Dit zorgt ervoor dat u met specifieke vraagstukken beter terecht kunt bij de ene specialist dan bij de andere. Dit is nog niet per se een onderscheid tussen goed of slecht, maar meer een onderscheid op basis van geschiktheid. Voor een ervaren specialist bent u doorgaans meer kwijt, maar de kans op een succesvolle uitkomst neemt ook aanzienlijk toe.

Stel de juiste vragen

Wanneer u een advocaat inschakelt, is het verstandig om uzelf te verdiepen in het juridische vraagstuk waar u mee te maken heeft. Zo heeft u al enige kennis van zaken en kunt u de juiste vragen stellen aan uw advocaat. Naast inhoudelijke vragen zijn er ook enkele vragen die u altijd kunt stellen om meer te weten te komen over zijn dienstverlening.

  • Hoelang bent u al werkzaam als advocaat?
  • Bent u gespecialiseerd in bepaalde rechtsgebieden?
  • Hoeveel zaken behandelt u per jaar die vergelijkbaar zijn met mijn zaak?
  • Hoeveel u verwacht u aan mijn zaak te besteden?
  • Hoe schat u mijn kansen in?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here