“Soldenomzet ligt gemiddeld lager dan vorig coronajaar”

0
664

Daags voor het einde van de wintersolden stellen we vast dat ze, ondanks een sterke start, geen succes waren. Dat blijkt uit een bevraging van NSZ bij haar leden. De Nederlanders die in het begin van de soldenperiode massaal afzakten naar shoppingsteden dicht bij de grens zoals Antwerpen en Hasselt, geven een vertekend beeld én hebben deze soldenperiode zeker niét uit de rode cijfers gehaald. Maar liefst 6 op 10 handelaars spreekt van een omzetdaling in vergelijking met vorig coronajaar. Amper 12% zegt beter verkocht te hebben dan vorig jaar. Amper 1 op 4 haalt dezelfde of meer omzet als in 2019, voor corona. Maar liefst de helft zal hun stock bewaren voor een volgende afprijzing. “Onze handelaars hebben duidelijk nog te leiden onder deze pandemie. De meerderheid is ook weinig hoopvol voor de toekomst. Toch zijn de meesten voor het behoud van de soldenperiode in haar huidige vorm”, aldus Ann Van Doren, woordvoerder van NSZ.

De soldenperiode is dé periode voor koopjesjagers. “Voor handelaars zijn solden zeker nog niet passé. Uit onze bevraging bij 384 leden bleek dat 2 op 3 handelaars nog steeds achter de solden blijft staan én dezelfde duur en soldenperiode wil aanhouden”, maakt Ann Van Doren, woordvoerder van NSZ, bekend. “Helaas moeten we  vaststellen dat corona roet in het eten blijft strooien. De omzet van dit jaar ligt nog lager dan vorig coronajaar. De koopjesjagers komen niét in groten getale af”, aldus Ann Van Doren.

“De Nederlanders die in het begin van de soldenperiode kwamen afgezakt naar nabijgelegen grootsteden, geven een vertekend beeld. In die steden zorgde de Nederlandse invasie voor een gemiddelde omzetstijging van 20%.  In de kleinere steden zagen de handelaars na een goede start in de eerste week (kerstvakantie) het aantal koopjesjagers snel dalen. De cijfers spreken boekdelen: maar liefst 63% van de handelaars spreekt van een omzetdaling in vergelijking met vorig jaar waarvan maar liefst 24% spreekt van een daling van 20 tot 40%. In vergelijking met 2019, het jaar voor  corona, zegt 27,5% zelfs te kampen met een omzetverlies van meer dan 40%. Maar liefst 48% zullen dan ook hun stock bewaren voor een volgende afprijzing, zo blijkt uit het onderzoek van NSZ.”

Door de slechte verkoop nemen handelaars minder risico. 6 op 10 handelaars hebben minder ingekocht voor de zomercollectie. “We hopen dat handelaars zo niet in een vicieuze cirkel komen van tegenvallende omzet en minder cash om nieuwe collecties aan te kopen – dit is niet houdbaar. Er is dringend nood aan een ‘code groen’ op de coronabarometer en een beter consumentenvertrouwen om onze handelaars meer zuurstof te geven. Anders dreigen we weer af te stevenen op een faillissementengolf onder de handelaars.”

Vorig artikelDe verplichtingen van lokale handelaars worden onnodig verzwaard
Volgend artikelCorona-afwezigheden op werkvloer blijven pieken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in