Permanente monitoring met klanten en bevoegde instanties

0
383

Port of Antwerp drukt haar steun en empathie uit voor al het menselijke leed dat het conflict in Oekraïne met zich meebrengt. Als wereldhaven wordt de haven van Antwerpen geregeld geconfronteerd met de gevolgen van geopolitieke bewegingen. Dit conflict heeft geleid tot een aantal sancties van de Europese Unie tegen Rusland. Om de impact van de crisis in de haven als daarbuiten te monitoren, houdt Port of Antwerp nauw contact met klanten en bevoegde instanties.

Monitoring
Er is een permanente monitoring van de situatie door Port of Antwerp, die in nauw contact staat met klanten en andere stakeholders van de havengemeenschap. Daarbij wordt de goede samenwerking benadrukt tussen de bevoegde instanties, de Douane en de verschillende betrokken terminals.

Europese maatregelen
Het Havenbedrijf Antwerpen heeft niet de bevoegdheid om een zelfstandig beleid te voeren naar aanleiding van het conflict. Het Havenbedrijf kan bijvoorbeeld geen beperkingen opleggen aan bedrijven of schepen. Het Havenbedrijf voert het beleid van de Belgische en Europese autoriteiten uit.

Zo wordt de export verboden van een groot aantal goederen waaronder die zowel voor burger als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden (‘dual use’). Containerlading met als bestemming Rusland wordt hierop extra gecontroleerd door de Douane. Meer informatie kan je hier vinden. Verder is er voorlopig geen ban op schepen onder Russische vlag of in Russisch bezit.

Feiten & cijfers
Onze haven heeft geen grote maritieme goederenstromen met Oekraïne. Rusland was daarentegen de vijfde belangrijkste handelspartner in 2021 met een overslag van 11,6 miljoen ton (3.16 m ton afvoer en 8,5 miljoen ton aanvoer). Dit ging om volgende categorieën:

  • Containers – 5,3 miljoen ton (voornamelijk plastics, hout, chemische producten, auto-onderdelen en papier)
  • Vloeibare bulk – 4,8 miljoen ton (voornamelijk nafta, diesel en stookolie)
  • Droge bulk – 700.000 ton (voornamelijk meststoffen en kolen)
  • Conventioneel stukgoed – 650.000 ton (voornamelijk import van staal)

In 2021 kwamen er 51 Russische schepen naar de haven van Antwerpen, op een totaal van 14.181.

Vorig artikelGrondige hervorming van re-integratietrajecten noodzakelijk
Volgend artikel8 economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in