Energie = durven innoveren

0
1185

De transitie naar een CO2-neutrale energievoorziening is een enorm aanpassingsproces voor ons land. Het Belgische bedrijfsleven, met haar kennis en innovatiekracht, wil kan hierin een toonaangevende rol spelen. Ons land kan zo een bijdrage leveren aan het oplossen van het mondiale klimaatvraagstuk én kansen benutten op de internationale markt. We kunnen kernenergie onder de mat schuiven. Maar net hierin hebben we internationaal erkende expertise.

De energietransitie is een verandering van een centrale, grotendeels fossiele energievoorziening, naar een duurzaam systeem dat in alle aspecten van de economie is doorgedrongen. Energie, warmte en CO2 worden sectoroverstijgend en circulair geleverd en afgenomen. CO2 is dan geen schadelijk afvalproduct meer, maar een grondstof. In de gesprekken tussen de politieke partijen die op 18 maart moeten landen moet onze algemene energievoorziening centraal worden gesteld.

Denk bijvoorbeeld het kunnen benutten van groene waterstof als duurzame energiebron waar onze havens nu al internationale overeenkomsten over hebben gemaakt. Maar ook de nieuwe generatie van kerncentrales moeten bespreekbaar worden. Ook de benodigde infrastructuur moet op tijd zijn aangelegd. Met KMO-INFO denken we niet aan gascentrales maar aan centrales op groene waterstof. Maar ook subsidies om onrendabele investeringen mogelijk te maken moeten goed toegankelijk zijn. Onderzoek en innovatie kost nu éénmaal geld. In de uitvoering van het Klimaatakkoord moeten deze zaken voor tal van sectoren – van afvalverwerking tot de productie van voedingsmiddelen – daarom goed worden geregeld.

Uiteindelijk gaat het volgens KMO-INFO om het vinden van een balans tussen duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid. Betaalbaarheid is vooral belangrijk voor onze gezinnen, de kmo’s maar ook voor de energie-intensieve industrie. Deze internationaal concurrerende bedrijven (die bijvoorbeeld staal, glas of papier maken) met veelal buitenlandse hoofdkantoren zijn onmisbaar voor de economie en werkgelegenheid Belgje. Zij staan mee aan het begin van onze en Europese waardeketens. De internationale concurrentiepositie van deze bedrijven moet daarom worden gewaarborgd om ze ook in ons land te houden!

Vorig artikelGebrek aan securitykennis funest voor effectiviteit securitybeleid
Volgend artikelStructureel geld vrijmaken voor de bescherming van het bedrijfsleven tegen cyberdreigingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in