Code oranje zorgt voor kwart meer omzet

0
282

Vrijdag 18 februari is een dag waar veel horecaondernemers reikhalzend naar uitkeken. Want vanaf vandaag kunnen opnieuw grote groepen samen aan tafel zitten, kunnen gasten opnieuw staand genieten aan de toog en kan er opnieuw gedanst worden tot in de late uurtjes. Twee derde van de ondernemers verwacht de komende maand dan ook meer omzet te draaien. Het grootste deel ervan schat in dat dit een kwart meer zal zijn, 22% vermoedt zijn omzet zelfs te zien stijgen tot de helft meer. Dat blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen.

Bijna twee maanden geleden zag de coronabarometer voor het eerst het levenslicht. Intussen zijn we al geëvolueerd van code rood naar code oranje. Daartoe behoren ook enkele versoepelingen. Ondernemersorganisatie Horeca Vlaanderen polste daarom bij haar leden hoe zij de overgang naar deze nieuwe fase inschatten.

Zes op de tien eetgelegenheden denkt de omzet te zullen zien stijgen door het wegvallen van het maximum aantal per tafel. Bij de drankgelegenheden loopt dit terug tot een kwart. 15% van de drankgelegenheden schuift dan weer het rechtstaand consumeren naar voren als versoepeling die voor de grootste bijkomende omzet zal zorgen en de helft ziet de grootste beterschap voor de omzet in de afschaffing van het sluitingsuur. Maar liefst 3 op 4 drankgelegenheden denkt hierdoor minder omzetverlies te draaien, een derde van hen durft het zelfs positiever in te zien en vinkt aan “veel minder omzetverlies” te zullen lijden.

Onmiddellijk na de aankondiging van het Overlegcomité dat we spoedig zouden schakelen naar code oranje merkten vele ondernemers al dat dit effect had op hun zaak. 60% van de cateraars, traiteurs en feestzaaluitbaters geven aan dat mensen opnieuw op lange termijn beginnen plannen en zagen de aanvragen opnieuw binnenkomen. Ook 35% van de hotels ziet dat hun kamers langzaamaan opnieuw geboekt worden. De vraag of er komend weekend echter veel geslapen zal worden, is minder goed te beantwoorden. Iets meer dan de helft van de nightlife-sector organiseert namelijk een speciaal event voor dit openingsweekend.

Vorig artikelGebrek aan securitykennis funest voor effectiviteit securitybeleid
Volgend artikelStructureel geld vrijmaken voor de bescherming van het bedrijfsleven tegen cyberdreigingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in