Ondernemen op basis van onze persoonlijke sleutel

0
83

De mogelijkheden van ondernemen op basis van ons DNA zijn oneindig, dat weet ook Brent Luyckx van 4Gold. Hij zit samen met Mieke Martens van VLAIO op onze sofa. Samen vertellen ze over de fijne lijn tussen sportsupplementen en wetenschap, en welke uitdagingen deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Kijk, lees, of luister mee!

Van topsporter naar ondernemer

Met zijn bedrijf 4Gold wil founder Brent Luyckx het raakvlak tussen sportvoeding en wetenschap vergroten aan de hand van onze persoonlijke sleutel, DNA.“Ik ben zelf profwielrenner geweest, maar in 2015 ben ik jammer genoeg moeten stoppen door de ziekte van Crohn, een maag en darmziekte. Tijdens mijn carrière merkte ik al dat de ontwikkeling van sportsupplementen nog lang niet zo ver stond als de wetenschap. Toen ik effectief ben moeten stoppen, was het voor mij ook moeilijk om goede sportsupplementen te vinden, omdat ik zoveel maag- en darmklachten had. Door deze situatie is het idee beginnen groeien om hoogwaardige, kwalitatieve supplementen te maken die maag- en darmvriendelijk zijn.”

Mieke Martens, bedrijfsadviseur bij team Bedrijfstrajecten van Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) is grote fan van 4Gold. “Bij ons kan elke Vlaamse ondernemer met een innovatief idee terecht met zijn vragen over ondernemerschap. Wij bekijken dan welke puzzelstukjes er nog ontbreken. Heb je bijvoorbeeld middelen, kennis of een partner nodig? Dan gaan wij samen die zoektocht aan.” Mieke is in 2016 begonnen bij VLAIO en is gespecialiseerd in de takken ‘food’ en ‘life sciences’. Het bedrijf 4Gold bevindt zich mooi op die kruising. “Al vanaf het begin hadden Brent en ik een leuke klik.” vertelt ze.

Ontwikkelingsprocessen en subsidies gaan hand in hand

“Bij 4Gold werken we rond nutrigenomica. Dit is de wetenschap die de relatie tussen het menselijk genoom, voeding en gezondheid bestudeert. Op basis van deze wetenschap kunnen we nagaan welke voeding een bepaalde impact hebben op jouw genen. Door inzicht te krijgen welke stoffen een positieve of negatieve invloed hebben op jouw genen, kunnen we, door middel van aangepaste supplementen, herstel bevorderen. Voor dit proces zijn we dan bij VLAIO gaan aankloppen, enerzijds met vragen rond IP (intellectual property rights) en anderzijds hebben we een onderzoeks- en ontwikkelingsdossier ingediend.” aldus Brent.

“Wij hebben dan samen het project opgezet.” vult Mieke aan. “Verder kijken we bij VLAIO ook naar innovatieaftrek en fiscale maatregelen, wat het gunstig maakt om een patent in te brengen. Aan de hand van dit patent kijken we waarvoor er een ontwikkelingsproject aangevraagd kan worden.” Later kwamen Brent en Mieke nog in contact over een eventuele groeisubsidie en een Baekeland-mandaat, maar wat is dat nu juist?

Mieke somt voor ons de 4 criteria op waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor een groeisubsidie:

Er moet een duidelijke visie zijn op groei.Er is een kantelmoment. Dit wil zeggen dat er meerdere bedrijfsprocessen substantieel gaan veranderen binnen het bedrijf.Om dit kantelmoment goed door te komen heb je een concreet plan van aanpak.Er ontbreekt een luikje strategische kennis die je wil binnenhalen om deze groei waar te maken.

Een kort voorbeeld ter verduidelijking: je bent een bedrijf met een product in de medische sector. Momenteel verkoop je enkel aan ziekenhuizen in België, maar je wil nu ook in Nederland gaan verdelen. In Nederland werken de ziekenhuizen anders, hiervoor kan je een Nederlandse business developer aannemen als strategische kennis. Een groeisubsidie kan voor een totaalbedrag van €50 000 aangevraagd worden.

Met een Baekeland-mandaat kan je iemand aanwerven in je bedrijf die een master behaald heeft, en nu zijn PhD (Doctor of Philosophy) wil gaan behalen. Dit is steeds voor 4 jaar en in samenwerking met een universiteit. “De kost van deze persoon wordt volledig gesubsidieerd door VLAIO.” vertelt Mieke. “Voor 4Gold is dat natuurlijk heel interessant om iemand aan te stellen die mee kan doctoreren in de industrie en dan voor ons onderzoek kan doen naar de interesses die dan weer aansluiten bij de studie.” vult Brent aan.

Don’t settle for silver

“Atleten of topsporters hebben maar een beperkte tijd om optimaal te presteren, daarom wil je natuurlijk het onderste uit de kan halen en voor de volle 100% kunnen presteren. Één van de grootste redenen waarom ik met 4Gold begonnen ben, is omdat ik als atleet zelf voelde dat er nog wat cruciale procentjes bleven liggen. Met 4Gold gaan we niet voor zilver, we gaan niet voor 99%, wij willen de beste zijn, daarom zorgen we ervoor dat je als atleet alle procentjes in jouw lichaam optimaal kan benutten.” vertelt Brent ons. Mathieu van der Poel, wegwielrenner, mountainbiker én veldrijder zit ook mee in het verhaal van 4Gold. “Mathieu en ik kennen elkaar al heel lang, we hebben nog samen gefietst. Hij ondervond hetzelfde gevoel als ik, dat er nog heel wat procentjes bleven liggen. Mathieu wil ook effectief opzoek gaan naar de best mogelijke sportvoeding om optimaal te herstellen en de best mogelijke prestaties te kunnen neerzetten.”

Er zijn zo veel mogelijkheden om te personaliseren op basis van DNA

Als ex-topsporter kan Brent ook niet anders dan ambitieus zijn. “Met 4Gold willen we echt doorgroeien. Er zijn nog zo veel mogelijkheden in onze maatschappij om te personaliseren op basis van DNA.” Mieke bevestigt: “The sky is the limit op dat vlak, er is echt heel veel mogelijk. Daarom is het ook zo fijn om samen te werken met dergelijke bedrijven die aan de forefront zitten in zo’n ontwikkelingen.”

Als we aan Brent vragen waar hij staat als hij binnen 10 jaar terug op de sofa zou zitten, was zijn antwoord meer dan duidelijk: “Ik hoop dat we effectief kunnen doorgroeien naar marktleider op Europees niveau op basis van hoogstaande kwalitatieve voedingssupplementen.”

Fan van Netwerk Ondernemen

“Netwerk Ondernemen is echt een hele fijne partner om mee samen te werken.” vertelt Mieke. “Ik vind het ook enorm leuk om zelf in mentor rooms te zitten. Daar leer ik ontzettend veel bij van doorwinterde ondernemers die mensen zoals Brent coachen.”

Samenzitten met ambitieuze internationale groeiers, dat is voor mij een klankbord

Brent vult aan: “Ik heb al met verschillende organisaties samengewerkt, maar Netwerk Ondernemen steekt er voor mij met kop en schouder bovenuit. Alle ondernemers maken hetzelfde mee, en iedereen wil elkaar helpen en van elkaar leren. De Scale-Up Marathon was voor mij ook heel leerrijk, ik heb daar tips gekregen die ik meteen in het dagdagelijkse operationele kan implementeren. Tot slot vind ik het Boost Me traject echt heel nuttig, je zit samen met allemaal ambitieuze internationale groeiers en dat is voor mij de definitie van een klankbord.”

Bekijk het volledige interview via ons Youtube-kanaal 📹

of beluister de podcast 👇

Lees ook:

Vorig artikelIndustrie krijgt wellicht ook eigen stikstofarrest
Volgend artikelStudie UGent toont aan: student-ondernemerschap is goed voor economie én student

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here