Europa verwerpt amendement 171, die beperkingen oplegde aan ‘plantaardige zuivel’

0
74

Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken, dat beperkingen bevatte op de benamingen van zuivelproducten, waaronder die van plantaardige oorsprong. Na talrijke bezwaren van de industrie en NGO’s heeft het Europees Parlement besloten het amendement in te trekken. “Het is een schande dat dit amendement überhaupt op tafel lag”, aldus de rapporteur.

ProVeg International startte eerder dit jaar een petitie om het amendement tegen te houden, net als onder meer de plantaardige melkproducenten Oatly en Upfield. In deze strijd werd PorVeg ook gesteund door verscheidene toonaangevende ngo’s, waaronder Greenpeace en het WWF, alsook klimaat-icoon Greta Thunberg. Eerder dit jaar stuurde ook Alpro een brief waarin het de burgers opriep zich te verzetten tegen het mogelijke verbod op het gebruik van bepaalde zuivelbenamingen voor plantaardige producten. ven plantaardige bedrijven zoals Upfield, Oatly, Nestlé en Alpro.

ProVeg International bestreed het amendement als een aanval op milieuduurzaamheid en verzamelde steun van bijna een half miljoen consumenten die de petitie ondertekenden. Ook achter de schermen verrichtte de organisatie veel werk. Het sprak met belangrijke actoren en verzamelde steun bij organisaties en bedrijven uit de hele plantaardige sector. De Europese Raad en de Europese Commissie werden opgeroepen om amendement 171 te verwerpen naar aanleiding van de petitie om “een einde te maken aan de censuur op zuivel op plantaardige basis”, die door meer dan 420.000 burgers en 100 organisaties en bedrijven uit 18 Europese landen is ondertekend.

Het besluit van de EU weerspiegelt de wetenschappelijke consensus dat er dringend moet worden overgeschakeld op plantaardige voeding, iets wat ook een toenemend aantal consumenten en regeringen beginnen in te zien. Hoewel er nog een lange weg af te leggen is, is de verschuiving naar plantaardige voeding in volle gang en is ze niet meer te stoppen.

Welke belangen?

De nederlaag van AM171 is ook een overwinning voor democratische processen. Ondanks het feit dat zij in eerste instantie niet zijn geraadpleegd, hebben burgers, industrie en deskundigen nu gesproken en heeft de EU geluisterd. Jasmijn de Boo, vicevoorzitter van ProVeg International, zei over de verwerping van het amendement: “Het zou absurd zijn om plantaardige producten te censureren en tegelijkertijd consumenten te vragen over te schakelen op een plantaardig dieet. Stel je voor dat je elektrische auto’s of gerecycled papier censureert.” De Boo prees de EU voor haar scherpzinnigheid onder immense druk van milieu roekeloze belangen.

Kritisch keerpunt

Het laten vallen van deze ontwerpwetgeving, die strenge beperkingen zou hebben opgelegd aan plantaardig voedsel, is een kritiek keerpunt voor gezonde, duurzame voeding in Europa. AM171 was rechtstreeks in tegenspraak met de Europese klimaatdoelstellingen, zoals verwoord in de European Green Deal en de Farm to Fork Strategy van de EU, en nodigde uit tot milieuonvriendelijke lobby’s van de conservatieve kant van de vlees- en zuivelindustrie.

Bovendien werd het amendement niet onderworpen aan de normale processen van openbaar onderzoek, wat leidde tot een verontwaardiging van consumenten en bedrijven op plantaardige basis – die niet werden geraadpleegd, ondanks het feit dat zij de sector vormden waarop de wetgeving van toepassing zou zijn geweest.
Europa heeft gesproken

Maar uiteindelijk was het de bezorgdheid om een duurzame toekomst, en niet de winst van de vlees- en zuivelindustrie, die de doorslag gaf. “Europa heeft gesproken”, zei de Boo. “Plantaardige zuivelalternatieven zijn nu al de meest aan banden gelegde levensmiddelencategorie in de EU. AM171 zou een gevaarlijk precedent hebben geschapen – maar Europa heeft een duidelijke boodschap naar de rest van de wereld gestuurd en de planeet boven de politiek verkozen.”

Het bericht Europa verwerpt amendement 171, die beperkingen oplegde aan ‘plantaardige zuivel’ verscheen eerst op Professioneel magazine voor de Belgische levensmiddelen- of voedingsindustrie.

Vorig artikelE-sportfans krijgen in Gent eigen hotspot rond gamers lifestyle
Volgend artikelExport van rundvlees daalde tijdens corona

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here