Onlinebemiddeling van commerciële geschillen

0
81

Het aankopen van goederen en diensten verloopt doorgaans vlekkeloos, maar niet altijd. Om de geschillen die hieruit voortkomen buitengerechtelijk op te lossen, werd Belmed door de FOD Economie gelanceerd in 2011. 

Waar staat Belmed voor?

Belmed is een samenvoegsel van België en mediatie. Het is een onlineplatform voor de regeling van geschillen tussen consumenten en handelaars (b2c) of tussen handelaars onderling (b2b). Zowel consumenten als handelaars kunnen een aanvraag tot geschillenregeling indienen.

Het Belmed-platform verstrekt enerzijds informatie over wat er in België bestaat aan buitengerechtelijke geschillenregeling, en stelt anderzijds een beveiligde, vertrouwelijke ruimte ter beschikking waar een poging tot geschillenregeling kan worden ondernomen met behulp van een Belmed-partner.

De Belmed-partners

Partners van Belmed zijn neutrale derde partijen die geschillendossiers behandelen.

Het gaat om:

  • Bemiddelaars,
  • Arbiters,
  • Verzoeners of
  • Ombudsdiensten en geschillencommissies.

Wat de verschillen tussen deze vormen zijn, kunt u doornemen op de Belmed-pagina Vormen van geschillenregeling.

Afhankelijk van de taal, de economische sector en de geografische regio waar het geschil betrekking op heeft, kan de Belmed-gebruiker uit een lijst van onafhankelijke Belmed-partners kiezen.

Eenvoudig geregeld

De voordelen van het Belgische platform voor online geschillenbemiddeling zijn talrijk: het is snel, veilig, eenvoudig én milieuvriendelijk gezien alles ook online kan gebeuren.

Daarnaast is het gebruik van Belmed gratis. Let wel op, hoewel het gebruik van het platform kosteloos is, betekent dit niet dat alle Belmed-partners ook kosteloos hun diensten aanbieden. Er zijn heel wat partners die effectief ook kosteloos werken, doorgaans gaat het dan om Ombudsdiensten. Andere partners, zoals bemiddelaars, vragen dan weer een vergoeding in de vorm van een vaste bijdrage of een uurtarief. In ieder geval ontvangt de Belmed-gebruiker bij het indienen van een aanvraag steeds een overzicht van de aangerekende tarieven van de Belmed-partners waaruit gekozen kan worden.

Buitengerechtelijke geschillenregeling is goedkoper dan een rechtszaak en biedt de partijen de mogelijkheid om een evenwichtigere uitkomst te vinden waardoor commerciële relaties vaak nog gered kunnen worden.

Los je geschil op: surf naar https://economie.fgov.be/belmed voor bijkomende inlichtingen.

Vorig artikelNog maar eens extra administratieve rompslomp
Volgend artikelSociaal Secretariaat Besox zet groei verder en bouwde nieuw hoofdkantoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here