Verontrustende communicatie en alleen winkelen leiden tot slechte soldenverkoop

0
207

Daags voor wat het einde van de oorspronkelijke wintersolden had moeten zijn, heeft NSZ opnieuw polshoogte genomen bij handelaars. De situatie is heel somber in te schatten.  De eerste twee weken waren weliswaar iets beter dan verwacht met betere cijfers in het weekend, maar de derde week is voor veel handelaars een ramp gebleken. “Een omzetdaling van bijna 40% is niet ongewoon”, aldus NSZ. “De verontrustende communicatie over virusvarianten is zeker een groot obstakel gebleken. Bovendien merken veel detailhandelaars dat de regel om alleen te shoppen voor de klant steeds zwaarder begint te wegen. Deze verplichting leidde tot een soldenfiasco in augustus. We stevenen opnieuw af op zo’n scenario. Het is absoluut noodzakelijk dat de regering dit herziet en toestemming geeft voor winkelen met twee met een persoon uit dezelfde bubbel.” Dit is noodzakelijk omdat de detailhandel nog grote voorraden moet verkopen, die nu nog kunnen oplopen tot ruim 40%.”

De wintersolden zijn met 2 weken verlengd en zullen dus medio februari eindigen. “Een beslissing die van gezond verstand getuigt, rekening houdend met de huidige situatie voor de handelaars. NSZ nam een paar dagen voor wat de voorziene einddatum van de solden opnieuw polshoogte bij de handelaars voor een stand van zaken. “En die is niet positief, want de soldenperiode verloopt heel stroef. De eerste twee weken waren weliswaar iets beter dan verwacht, met een omzetdaling van ‘slechts’ 15%, maar de derde week bleek voor veel handelaren werkelijk catastrofaal te zijn. “Omzetdalingen van 40% zijn geen uitzondering.”

Grote rem
“Er is de afgelopen week veel gesproken over Britse en andere varianten. Deze communicatie, enigszins verontrustend, heeft ongetwijfeld de consument tegengehouden. “En toch, zoals de winkeliers zelf ook benadrukken, zijn hun winkels volkomen veilig vanuit gezondheidsoogpunt.” NSZ benadrukt ook dat de beelden van 1 of 2 grote overvolle winkelstraten bij lange niet representatief zijn voor het algemene beeld. Bovendien is het voor de winkeliers ook duidelijk dat de regel om alleen te shoppen steeds zwaarder begint te wegen. “Detailhandelaars moeten (te) vaak tussenkomen om brandjes te blussen, wat de klant afschrikt en uiteraard niet bevorderlijk is voor een goede soldenverkoop.” 

Winkelen met 2
Solden staat voor velen gelijk aan ‘koopplezier’. Dit is momenteel niet meer mogelijk. NSZ herhaalt daarom, net als in de Kamercommissie Economie van afgelopen woensdag, zijn verzoek aan de regering om overal winkelen met twee personen uit dezelfde bubbel toe te laten. “We mogen niet dezelfde fout maken als in augustus. Toen bleek de soldenverkoop een ramp, omdat alleen winkelen de consument niet stimuleerde om te gaan winkelen. De regering moet dit absoluut herzien. Het is volgens NSZ noodzakelijk omdat de voorraden nog steeds groot zijn. “De kortingen zullen de komende weken nog groter zijn. De winkeliers hebben absoluut geld nodig en willen plaats maken voor nieuwe collectie. Momenteel is er nog gemiddeld 40 procent in stock. Dat is enorm veel en zal tot een nog grotere prijzenslag leiden, terwijl de marges klein blijven. De handelaars hopen dat de klanten de twee weken extra solden ten volle zullen kunnen benutten, maar daarvoor zijn dus aanpassingen nodig.”

Vorig artikelDe versoepelingsmaatregelen van de procedures van gerechtelijke reorganisatie zijn een feit
Volgend artikelWaarschuwing voor nieuwe valse mails over coronapremies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here