Overlegcomité biedt geen duidelijkheid voor horecasector: ‘Extra steun is nu de morele plicht. Anders is dit schuldig verzuim!’

0
225

Het Overlegcomité is vandaag opnieuw bijeengekomen en heeft enkele beslissingen genomen. Hieronder duiden we de belangrijkste. Over de horecasector is helaas nog steeds geen beslissing genomen. We hebben de afgelopen tijd nochtans duidelijke ambitie van het Overlegcomité gevraagd, en extra steun. Onze oproep kan je hier nalezen in een interview van CEO Matthias De Caluwe in Het Laatste Nieuws.

Verlengde horecasluiting 1 maart
Foto Horeca Vlaanderen


Beslissingen die het Overlegcomité vandaag genomen heeft:

  • Niet-essentiële reizen van en naar België zijn verboden vanaf woensdag 27 januari tot 1 maart 2021. Essentiële reizen moeten op eer verklaard worden.
  • Reizigers van het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine gaan als ze naar hier komen.
  • Niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld de kappers, kunnen ten vroegste heropenen op zaterdag 13 februari 2021, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie verbetert. Dit wordt op 5 februari 2021 geëvalueerd.
  • Op 5 februari 2021 zal het Overlegcomité de situatie voor vakantieparken, dierenparken en dergelijke evalueren.

Volgens het nog steeds geldende Ministerieel Besluit is de horecasector gesloten tot 1 maart 2021 (tenzij het Overlegcomité eerdere versoepelingen toelaat).

De komende dagen hebben we geplande gesprekken met de verschillende overheden voor extra én verhoogde steun voor de horeca op korte termijn. We vragen concreet onder meer: een verhoogd percentage steun op de omzet, zonder plafondbedrag, om vaste kosten te dekken, het dubbel overbruggingsrecht ook voor hotels en cateraars en het niet-gebruikte voorziene budget van de btw-verlaging van 2020 als kwijtschelding van openstaande schulden bij de overheid. Dit zijn enkele van de concrete voorstellen die we op tafel leggen.

CEO Matthias De Caluwe: “Hun beslissingen zijn half/half en zo blijven we allicht aanmodderen. Onze horeca-uitbaters hebben geen buffer meer, ze zijn moe en willen gewoon weer ondernemen. Hoe langer dit duurt, hoe groter de noden. Een snelle extra enveloppe steunmaatregelen is nu de morele plicht. Anders is dit schuldig verzuim!”We blijven jullie uiteraard op de hoogte houden bij nieuwe beslissingen!

Vorig artikelTopontmoeting met Minister Annelies Verlinden
Volgend artikel30 % minder nieuwe contracten onbepaalde duur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here