.be nu nog veiliger: DNS Belgium controleert registratiegegevens nog sneller

0
401

DNS Belgium voert een niet-aflatende strijd tegen cybercriminaliteit en neemt daartoe continu nieuwe initiatieven. Om misbruik van domeinnamen tegen te gaan controleert DNS Belgium nu de registratiegegevens van domeinnaamhouders nog vóór een domeinnaam actief wordt.

DNS Belgium, dat .be-domeinnamen beheert, beschouwt het als zijn opdracht om in ons land een veilig internet te garanderen. Eén manier waarop het dat doet is door actief de gegevens te controleren die je moet opgeven wanneer je een domeinnaam registreert. Wanneer DNS Belgium vaststelt dat een .be-domeinnaam met foutieve gegevens werd geregistreerd, stuurt het een e-mail naar de domeinnaamhouder met de vraag zijn gegevens te corrigeren. Wanneer dat niet gebeurt binnen de 14 dagen, wordt de domeinnaam gedeactiveerd en de website offline gehaald.
Cybercriminelen kunnen op 14 dagen echter heel wat schade aanrichten. Ze registreren – uiteraard met valse gegevens – een domeinnaam, versturen massaal phishing mails en ontfutselen nietsvermoedende burgers geld op een valse webshop of persoonlijke gegevens op een site die bijvoorbeeld heel erg lijkt op die van je bank. Om dat te vermijden gaat DNS Belgium vanaf nu registratiegegevens controleren nog voor een domeinnaam actief wordt.

anoniem@bestaatniet.be
Wanneer iemand een .be-domeinnaam registreert, controleert DNS Belgium nu onmiddellijk of de gegevens van de domeinnaamhouder correct zijn. Met meer dan 20.000 nieuwe domeinnaamregistraties per maand, is het logisch dat DNS Belgium een geautomatiseerd systeem gebruikt om domeinnaamhouders te screenen. Aan de hand van een reeks parameters wordt bepaald of het om een verdachte registratie gaat.
Vermoedt DNS Belgium dat dat effectief het geval is, dan krijgt de domeinnaamhouder nog steeds 14 dagen de tijd om te bewijzen dat de gegevens wel degelijk correct zijn of om die te corrigeren. Wie een domeinnaam registreert met het e-mailadres anoniem@bestaatniet.be en ook nog eens een Russisch telefoonnummer en een adres in China opgeeft, zal ongetwijfeld het verzoek krijgen om zijn identiteit te bewijzen. En de domeinnaam wordt niet geactiveerd zolang de domeinnaamhouder zijn gegevens niet aanpast.
Mensen met kwade bedoelingen gaan uiteraard niet in op de uitnodiging om hun juiste gegevens achter te laten. Een domeinnaam die geregistreerd wordt om bijvoorbeeld via phishing mensen te misleiden, geraakt voortaan dus niet meer geactiveerd en kan geen schade meer aanrichten. 

Met .be zit je safe
DNS Belgium blijft zich inzetten om een veilig internet te creëren. Dat doet het met dit nieuwe initiatief. Maar ook door proactief cybercriminaliteit op te sporen en er tegen op te treden, door samen te werken met overheden en door de veiligheid van de .be-zone te waarborgen met technische innovaties. Zo zorgt DNS Belgium ervoor dat zoveel mogelijk malafide sites offline worden gehaald en cybercriminelen geen kans krijgen. En zo wordt .be een soort kwaliteitsgarantie.
DNS Belgium lanceert dit najaar een opmerkelijke campagne op social media om het vertrouwen van de consument in .be-domeinnamen nog te vergroten. Via korte video’s in vlog-stijl zoekt een sympathieke influencer proefondervindelijk uit of iets veilig is of niet. Zo krijg je onder andere te zien of het een goed idee is om je door een rugbyteam te laten tackelen of een week lang bananen te eten. Het antwoord kan je waarschijnlijk al raden, de boodschap van de najaarscampagne is dan ook heel terecht ‘was alles maar zo veilig als .be’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here