Rampzalig dat een nieuwe lockdown niet kon worden vermeden

0
296
(C) unizo

“Dit is een ramp voor onze ondernemers, in het bijzonder de zelfstandigen en kmo’s, die in deze crisis het allerzwaarst getroffen worden”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO aangeslagen op zopas bekendgemaakte coronamaatregelen van het overlegcomité. “Ze zijn terecht kwaad, wanhopig. Velen zitten op hun tandvlees. Ze hebben de afgelopen periode hemel en aarde bewogen en volop geïnvesteerd om coronaproof te kunnen werken. Terwijl ze sinds maart niet meer aan een deftig omzetniveau zijn geraakt. We horen schrijnende verhalen van ondernemers die hun laatste reserves hebben opgegeten, al hun kredietlijnen hebben opgebruikt… om nu opnieuw te moeten sluiten. Mensen zien hun levenswerk voor hun ogen kapot gaan. Ronduit dramatisch. We begrijpen dat drastisch ingrijpen in de huidige omstandigheden onvermijdelijk was, gezien voorgaande maatregelen niet voor de verhoopte knik in de coronacurve hebben gezorgd. Maar we kunnen er niet omheen dat we als samenleving hebben gefaald in onze ambitie om een tweede lockdown absoluut te vermijden. Hoe komt het dat we nog altijd niet de echte brandhaarden van besmetting kennen?… Dit is een zwarte dag.”

Belangrijk is volgens UNIZO wel dat afhalen van (online) bestelde goederen in verplicht gesloten winkels mogelijk blijft. “Hier hebben we heel sterk op aangedrongen”, aldus nog Danny Van Assche“Op die manier krijgen onze ondernemers die verplicht gesloten zijn toch nog de kans om producten te verkopen.”

Het allereerste wat UNIZO nu namens de ondernemers aan de overheid vraagt, is maximale duidelijkheid over wat nu nog wel en niet meer kan, heel gedetailleerd per sector en situatie, zodat hier geen onzekerheid en verwarring meer over kan ontstaan. Ook de sectoren en bedrijven die, mits extra beperkingen, nog actief mogen blijven, moeten nu heel snel weten waar het op staat. “Dat er bij de eerste lockdown nog improvisatie bij kwam kijken, valt te begrijpen. Maar dat excuus geldt vandaag niet meer”, benadrukt Danny Van Assche van UNIZO, die er op rekent dat het ministrieel besluit met alle modaliteiten zo snel mogelijk wordt gepubliceerd. “Ondernemers moeten exact weten waar ze aan toe zijn.”

Minstens even belangrijk, en “vanzelfsprekend” volgens UNIZO-topman Danny Van Assche, is dat alle verplicht gesloten bedrijven en sectoren op eenzelfde uitgebreid steunpakket kunnen rekenen als de horeca, zowel vanuit de Vlaamse en Brusselse als vanuit de federale regering. Bovendien moeten een reeks bestaande maar stilaan op hun einde lopende ondersteuningsmaatregelen, worden verlengd tot al zeker 30 juni 2021. Cruciaal is alvast dat de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht onmiddellijk opnieuw voor alle bedrijven wordt opengesteld.

Ook hamert UNIZO eens temeer op het belang van een strikte en strenge handhaving van de coronaregels, om dit virus klein te krijgen. “Controleer ons, maar ook alle andere groepen in de samenleving”, vraagt Danny Van Assche met aandrang. “En sanctioneer flagrante inbreuken, net zo lang tot ook de kleine minderheid dit deze catastrofe op haar geweten heeft, zich aan de regels houdt.”

Tot slot roept UNIZO iedereen op om de getroffen bedrijven voluit te ondersteunen en doorheen deze crisis te trekken, door maximaal – ook en vooral online – te blijven winkelhieren. “Alleen als we allemaal samen doelbewust en consequent hier blijven kopen, maken onze bedrijven kans om overeind te blijven, om zoveel mogelijk jobs te bewaren… Zij hebben ons nu keihard nodig. En ook wij kunnen niet zonder hen Koop daarom meer dan ooit in je buurt, zelfs wanneer je digitaal koopt, zodat we ons hier samen doorheen slaan”, klinkt de oproep van Danny Van Assche, die het belangrijk vindt dat ook de regeringsleden in het overlegcomité die oproep vanavond nadrukkelijk ondersteunden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here