Noodzakelijke maatregelen om coronacrisis te bestrijden, maar ook marshallplan nodig om faillissementencrisis af te wentelen

0
271

Het overlegcomité van de federale regering en de deelstaatregeringen hebben zopas een reeks bijkomende verstrengingen aangekondigd. Die hebben een zware impact op het bedrijfsleven. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toont begrip voor de beslissingen en begrijpt dat drastisch ingrijpen de enige optie is om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te voorkomen. We moeten nu alles op alles zetten om faillissementen en bijhorende ontslagen te vermijden. Dat vereist dringend een rits structurele maatregelen om de solvabiliteit van onze bedrijven te verstevigen. Het VBO vraagt daarover dringend overleg met de regering.

De nieuwe lockdown zal wellicht onze ziekenhuizen uit de gevarenzone halen, ook al heeft die een ontzettend zware impact op de samenleving en het bedrijfsleven. Het VBO vreest dan ook dat deze tweede lockdown de levensvatbaarheid van vele bedrijven bruusk onderuit zal halen. De nieuwe regels zijn immers een bijzondere harde klap voor de bedrijven, die bovendien nog aan het bekomen waren van de eerste lockdown. In het bijzonder in de handelssector, waar veel sanitaire maatregelen werden genomen, komen deze nieuwe beslissingen heel hard aan.

Toch toont de werkgeversorganisatie ook begrip voor de beslissing. Hoe meer het virus zich verspreidt, hoe meer werknemers er ziek zullen uitvallen en zo de werking van de bedrijven op de helling zullen zetten. Het oprukkende virus moet dus met alle middelen bestreden worden. In tegenstelling tot de eerste lockdown in het voorjaar, zullen wellicht meer bedrijven toch kunnen blijven draaien, o.a. dankzij alle sanitaire maatregelen die ze genomen hebben en nog zullen nemen. Op die manier worden belangrijke onderdelen van ons economisch weefsel niet compleet onderuitgehaald en kunnen productieketens draaiende blijven.

Versterking ruggengraat bedrijven noodzaak

Uit cijfers die het VBO samen met het onderzoeksbureau Graydon verzamelde, blijkt dat 16% van de ondernemingen die voor de crisis perfect gezond waren en die zo’n 300.000 mensen tewerkstellen, nu zeer fragiel zijn en flirten met het faillissement. Deze tweede lockdown brengt een gigantische faillissementencrisis alleen maar dichterbij. Er is een nieuw globaal ondersteuningsplan nodig dat verder gaat dan bijvoorbeeld de verlenging van de tijdelijke werkloosheid. Wat in ieder geval nu moet vermeden worden, is een golf aan extra kosten ten laste van de bedrijven.

“De toestand is bijzonder ernstig. Na een sanitaire crisis zullen we de komende maanden te kampen hebben met een Brexitcrisis en een faillissementencrisis. De verstrengde maatregelen komen hard aan, maar waren te verwachten. Geen sterk gezondheidszorgsysteem zonder een goed draaiende economie, maar ook geen goed draaiende economie wanneer het virus zich onophoudelijk verder verspreidt en tot een hoge uitval van medewerkers leidt. Daarom een dubbele oproep:

  1. We moeten allemaal – werknemers, jongeren, studenten, ondernemingen, … –  deze maatregelen strikt naleven anders kapseizen zowel het gezondheidsstelsel als ons bedrijfsleven.
  2. Om de harde klap van vandaag op te vangen moet er nu dringend werk gemaakt worden van een Marshallplan om de faillissementencrisis en bijhorende werkloosheidscrisis te voorkomen. We hebben nu nood aan maatregelen die de financiële ruggengraat van onze bedrijven de komende drie jaar op een duurzame wijze verstevigt. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een nieuwe regeling Cooreman-De Clercq, het fiscaal mogelijk maken van wederopbouwreserves, het aanmoedigen van achtergestelde leningen, een herijking en versterking van de notionele interestaftrek, een versterking van de taxshelter voor start-ups en scale-ups en een mobilisering van spaargeld via gerichte incentives”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here